Øker du farten, blir bremselengden laaaang ... - BilNorge.no
img
img
img
img
img
img
img
def bilnytt biljobb Bil FirmaBil YrkesBil Motorbransjen Default forside meny
bilde
Øker du farten, blir bremselengden laaaang ...
Man behøver ikke være matematisk geni for å skjønne at bremselengden øker med hastigheten. Det er heller ikke vanskelig matematikk at bremselengden øker med kvadratet av fartsøkningen. Problemet er imidlertid at veldig få skjønner hva det betyr og kan ta lærdom av det i trafikken.
Biltester:
bsgif Biltester
Norges største samling biltester fra bladet Bil (1996-2019).

Twitter RSS
bsgif
1999: Nedgang i antall drepte og skadde

For å si det enkelt kan bremselengden bli veldig laaaaang, hvis du øker farten – i mange tilfeller for lang. Det er ikke slik at hvis du dobler hastigheten, blir bremselengden dobbelt så lang. Den blir atskillig lenger, og det gjelder uansett forholdene på veibanen. For å gjøre det mer forståelig har vi laget en tabell for bremselengde som hensyntar hastighet og kjøreforhold:

STOPPLENGDE I METER

Hastighet - Km/t

Tørr asfalt

Tørr grus

Hard snø

100

89

104

 

90

73

85

156

80

59

69

124

70

47

54

96

60

36

42

73

50

27

31

51

Til opplysning så er en håndballbane 40 meter lang og en fotballbane ca. 100 meter. Tabellen angir korteste bremselengde ved uavbrutt, maksimal bremsing uten å låse hjulene på jevn og rett vei med veljusterte bremser, godkjente dekk, samt normal last og vektfordeling. Skulle noen av disse forutsetningene ikke oppfylles, forlenges bremselengden enormt.

Kjører du i 50 km/t, trenger du 27 meter for å stoppe på tørr asfalt. Har du doblet hastigheten til 100 km/t, kjører du hele 89 meter før bilen har stanset. Og skulle du kjøre i 100 km/t og et eller annet komme ut i veien 28 meter foran deg, ville du ha feid det ned i 100 km/t!!! Du ville ikke en gang rekke å begynne å bremse da reaksjonstiden ved 100 km/t utgjør 28 meter! Tenk da på hva som skjer med deg, passasjerer, bil og det du kjører på!

Bilist 2000

toolbar_print.gif Printervennlig versjon   toolbar_mail.gif Tips en venn   Del på facebook   twitter   tilbake.gif  Tilbake til forside
annonse
logotest
Påmelding til daglig nyhetsbrev.
  
   
pix pix pix
pix pix pix pix
pix     pix
 
pix     pix
pix     pix
   
pix     pix
pix     pix
pix   pix

 
Annonse: